Atitudinea potrivită!

 

 

De 10 ani mă ocup de dezvoltare personală și tot am momente când nu am tot timpul cea mai potrivită atitudine față de ceea ce se întâmplă în jurul meu.

De când se tot folosesc cuvinte cu „corona” m-am surprins cu tot felul de gânduri negative. Cele mai multe despre ce se va întampla cu cei care nu sunt pregătiți să aibă grija de ei, despre faptul ca întreaga economie va avea de suferit și mai ales sectorul privat. Am tot felul de gânduri de parcă eu aș fi pregatită.

De-a lungul anilor am trecut prin minim trei crize ca și antreprenor și mai adaug una de la începutul vieții de familie când cu banii pentru o garsonieră am reușit să ne cumpărăm un frigider. Cei drept l-am folosit vreo 20 de ani. A meritat investiția.

Gândidu-mă acum la fiecare moment, îmi dau seama că a fost importantă atitudinea pe care am abordat-o.

Ca și antreprenor e clar ca nu poti controla situația economica generală.  Poți doar diminua din pierderi și poți să te concentrezi pe soluții.

Prin anii 1996 -1998 a fost o situație deloc favorabilă antreprenoriatului. De pe 31 decembrie până pe 1 ianuarie valuta și-a dublat cursul. Cum făceam importuri si semnasem contracte cu clienții în decembrie, am fost puși în situația să cumpărăm cu aceeași sumă jumătate din cantitatea de produse pentru client. Doar pentru atât ne-au ajuns banii din contract. Pentru restul a trebuit să muncim să producem profit și să ne onorăm contractele. Contractele nu aveau clauze prin care se putea recupera aceasta diferență. Singura soluție a fost să ne îndeplinim clauzele contractuale. Am lucrat câțiva ani ca să recuperam ce am pierdut. Dar am rezistat.

Ce a contat și atunci și acum a fost atitudinea potrivită. Sigur ne veneau și ne vin și acum gânduri negative de disperare, dar am învățat să le lăsăm să treacă, să fim atenți, să prevenim ce putem și să mergem mai departe. Ce am făcut a fost că nu ne-am oprit.

Atitudinea potrivită nu înseamnă să nu îți ieși din fire. Atitudinea potrivită înseamnă ce faci după ce ți-ai ieșit din fire, cum te așezi din nou pe drum și ce faci cu ceea ce ai în momentul respectiv. Atitudinea potrivită înseamna să te adaptezi momentului, să fii recunoscător că traiești, să faci tot ce e posibil să ai o stare bună și să te gândești la cele mai trăznite soluții.

Azi când veneam de la cumpărături am întâlnit un domn în vârsta care cânta la un acordeon. L-am mai văzut și m-am oprit și alte dăți, dar azi era un alt context. Acel om prin muzica lui a reușit să oprească mai mulți oameni care i-au zâmbit și care s-au oprit din drumul lor pentru o clipă ca să admire frumusețea muzicii, ca să asculte o altă poveste. Îi sunt recunoscătoare pentru că a făcut lumea să zămbească, inclusiv pe mine, pentru că a ales o atitudine potrivită care pe mine m-a inspirat.

Apropo ai văzut ca au inflorit pomii, că au început să cânte păsările, că totul devine colorat, că a venit primavara. Natura are atitudinea potrivită acestui moment.

 

Tu ce poveste ai despre atitudinea potrivită?

 

Spor și încredere,

 

Gabriela

 

Add a Comment

Your email address will not be published.