CUM SA PRIMESTI FEEDBACK-UL FARA EMOTII

In ultima vreme am intalnit destul de des aceasta tema si m-am gandit sa impartasesc cu tine opiniile mele.

Ce este feedback-ul? Parerea unui om fata de ce spune sau despre cum se comporta cealalta persoana.

Feedback-ul este cerut sau oferit voluntar. Scopul oferirii unui feedback este acela de a ajuta pe cel care-l primeste sa-si imbunatateasca atitudinea, modul de abordare a problemelor, etc.

Dar cum reactionam cand primim un feedback care nu ne face placere?

De cele mai multe ori nu reactionam prea bine, mai ales ca poate ceea ce ne spune cealalta persoana nu ne face placere.

Daca ne gandim la o situatie in care am primit un feedback negativ si facem o analiza o sa descoperim de fapt ce ne-a deranjat cel mai mult. Cel mai mult nu ne-au deranjat neaparat cuvintele, cat tonul vocii, inflexiunile vocii, limbajul trupului celui care ne-a dat feedback-ul, starea de agitatie si de nervozitate pe care o transmite cel ce ne vorbeste.

De fapt ce se intampla, intervin emotiile negative care ne fac sa reactionam la ceea ce auzim.

Si astfel in loc sa ascultam cuvintele, ascultam tonul, nervozitatea celuilalt si toate acestea ne fac sa reactionam negativ, ne fac sa ne simtim rau la primirea unui astfel de feedback.

Ce putem face?

Sa ne antrenam sa oferim feedback si sa primim feedback. Acestea fiind posibile cu ajutorul coaching-ului.

Iti propun sa faci un exercitiu: atunci cand te afli intr-o situatie care te incarca negativ, iar cel din fata ta este nervos, are tonul ridicat, da din maini, se agita, imagineazati-l intr-o situatie amuzanta, care sa te faca sa razi. Vei vedea ca starea ta va fi diferita si il vei influenta si pe celalalt, care va scadea tonul vocii, va deveni mai calm, devii detasat de situatie. De fapt feedback-ul nu se refera la persoana, ci la starea sau comportamentul unei persoane.

Daca vrei sa te antrenezi ca sa stapanesti situatile si nu sa te stapaneasca ele pe tine, sunt gata sa te sustin pe acest drum.

Astept cu nerabdare sa-mi povestesti cum a fost cand ai facut exercitiul de mai sus sau sa-mi povestesti despre o situatie in care ai dat sau ai primit un feedback.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=ZGZYhicYTug

 

 

 

Leave a Comment:

5 comments
Add Your Reply