Stai calm și focus pe sănătate!

Azi vreau să vorbim despre a sta calm și a te focusa pe ce este important pentru tine.

Azi este un prim episod despre sănătate.

Când eram copil și auzeam urarea „să fii sănătos” mi se părea tare ciudat. Pe măsură ce am mai crescut am înțeles despre ce era vorba. Nu contează nimic din ceea ce e ai dacă nu ești sănătos, mai întâi fizic, după care psihic sau mental, emoțional și îndrăznesc să spun și spiritual.

Azi o să vorbim despre sănatatea fizică.

Mai exact ce putem face pentru a întreține sănătatea noastră fizică.

Personal nu prea am avut mari legături cu activitatea fizică. Participam la toate orele de sport din școală, dar niciodată nu am făcut ceva extra. Sportul nu a fost pasiunea mea, dar în ultimii ani pe măsură ce am înaintat în vârstă am înțeles că este foarte important să avem un corp fizic sănătos.

Se pare că pierderea masei musculare începe la vârsta de 30 ani când 0.5-1% se pierde în fiecare an. După care începe un proces de accelerare în jurul vârstei de 50, iar la 85 de ani se ajunge la 55% pierdere de masă musculară.

Masa musculară ajută la susținerea sistemului osos și implicit la mobilitatea atât de necesară omului pentru a trăi și a-și desfășura activitățile.

Ce e de făcut?!

E momentul să ne îngrijim de corpul fizic.

Nu sunt specialist, dar cu sigurața sunt pasionată de a trăi bine, sănătos, echilibrat și armonios.

Câteva din obiceiurile mele zilnice din ultimii ani și care până acum m-au ajutat să îmi mențin sănatatea fizică:

  1. Apă – beau multă apă care este filtrată și microbiologic pură, nu conține viruși si bacterii.

Corpul nostru este format din 60 % apă, iar specialiștii recomandă să bem 300 ml de apă per kilogram corp.

Până la micul dejun beau 400 de ml de apă, iar pâna seara beau până la 10 pahare de apă de 200 ml fiecare.

Nu mai spun de toate beneficiile apei: reglează temperatura corpului, lubrifiază articulațiile, ajută la transportul oxigenului și ale subtanțelor nutritive, previne îmbătrănirea pielii, adică ne menține frumoși, ș.a.ș.m.d.

  1. Proteineproteinele se pare că au o mare legătura cu celula nervoasă și influențează clar masa musculară. Proteinele le iau din proteinele animale, lapte, ouă sau din pudră de proteine din plante.

Am învățat în ultima perioadă într-un program de sănatate că ne luăm energie întâi din dulciuri, din făinoase, respectiv consumăm carbohidrați, după care începem să consumăm grăsimile și după aceea proteinele din corp. De fapt celui care i se spune „ ești piele și os” , corpul lui se hrănește din proteinele corpului și nu mănâncă suficiente proteine, iar acest lucru poate duce la infometare.

Recomandarea specialiștilor este să consumăm aproximativ de la 1 la 1,2 grame de proteina pe kilogram/corp.

  1. Suplimente alimentare– consum zilnic doza necesară de minerale si vitamine necesară corpului. Adaug la acestea vitamina C, Omega 3, vitamina D ( mai ales ca, nu stăm la soare) și orice consider că am nevoie. Studiile spun că ar trebui să mâncăm zilnic 5 porții de legume și fructe. Cum acest lucru nu este posibil îl suplimentez cu suplimente alimentare care respectă normele farmaceutice.

 

  1. Mănânc cât se poate de sănătos– încerc să am o mâncare cu cât mai multe culori în farfurie și mănânc mai des și mai puțin ca să nu mă apuce foamea și să golesc frigiderul.
  2. Sport– zilnic fac ceva în aceste sens. Când este posibil merg pe jos 15.000 de pași ( 5.000 înainte de micul dejun), merg cu bicicleta sau merg la sală o data pe săptămână. Când nu este posibil, fac minim 15 minute de exerciții fizice în casă, iar o dată sau de 2 ori pe săptămână fac 40 minute de exercitii fizice cu greutăți. Dacă nu ai greutăți poți folosi sticle de apă.  Acest gen de sport îl înlocuiesc uneori cu dans intens care ajută la cardio sau cu sărituri pe loc.

 

„ Sportul e o reţetă morală care se aplică fizic.” spune Jean Giraudoux. Așa că aplic rețeța.

Nu îți imagina că am făcut dintotdeauna pașii de mai sus. Am câțiva ani de când am început și m-am străduit să îmi instalez aceste obiceiuri. Constat în fiecare zi că sunt bine venite.

Ce obțin: o stare bună de sănatate, fac economii în buget pentru că nu mă duc la farmacie, economie de timp și sunt fără stres, iar bonus am o stare de bine extraordinară cu multă energie care ma ajută toata ziua la ceea ce mi-am propus să fac.

Și încă ceva:  pe toate le am la mine acasă.

Cum spune Jim Rohn: “ Ai grijă de corpul tău, pentru că este singurul loc unde va trebui să trăieşti.”

Mulțumesc că ai citit și sper că a fost util articolul.

Tu ce poveste ai despre sănătate?

Spor și încredere să ai,

Gabriela

 

 

 

 

One thought on “Stai calm și focus pe sănătate!”

  1. gabriela ianuarie 6, 2021

    Multumesc Jenica. Sper ca a fost util.

Add a Comment

Your email address will not be published.