TOAMNA, LA CULES DE STRUGURI sau CUM SA EXERSEZI STAREA DE PREZENTA

2013-09-20 16.23.24

Toamna se strang roadele pamantului.

Este un anotimp superb, frumos, cu multa culoare si multa energie.

De peste 20 de ani, merg toamna la cules de struguri. Este munca grea la tara. Multa munca fizica, depinzi de vreme, trebuie sa te gandesti ce faci cu recoltele, unde le depozitezi, cum le pastrezi astfel incat sa ai din ele si la iarna si la primavara. Sunt multe familii la tara, care traiesc iarna din tot ce au muncit anul anterior. Este o adevarata arta sa iti gestionezi resursele financiare, materiale, alimentare, lemnele de foc, toate astea ca sa te ajute  sa treci peste iarna.

Pentru prima data in acest an am constientizat de ce merg la cules, cu toate ca este o activitate care necesita mult efort fizic. In afara de faptul ca merg ca sa imi sustin familia, mai este ceva care ma determina sa merg si care la final se transforma in bucurie.

Anul acesta cu ocazia unui training sustinut de Romeo Cretu, caruia ii sunt recunoscatoare, am inteles ce inseamna starea de flux, de prezenta. Asta m-a facut sa constientizez de ce merg eu la cules de struguri: pentru ca este un moment in care sunt prezenta. Nu poti sa culegi strugurii, daca nu esti prezent la ceea ce faci. Pur si simplu nu poti sa te gandesti in alta parte, pentru ca nu ii mai vezi si ii uiti pe butuc, ii scapi pe jos, ii strici.

Procesul este asa de simplu, incat ma surprins cu simplitatea lui: merg la vie, acolo incep sa culeg strugurii, pe care ii iau cu multa placere dupa butuc, ma uit la ei, ii curat de bobitele bolnave, dupa care ii pun cu mare grija in cos sau in ladita. Tot acest proces ma obliga sa fiu acolo, nu pot sa ma gandesc la altceva, la mesajele de pe mail, facebook, cum ma imbrac, cu ce ma imbrac sau la alte teme cotidiene.

Este extraordinar cum o activitate care ma obliga sa fiu prezenta este atat de importanta pentru psihicul si mentalul meu. Dupa o stare de prezenta te simti mai relaxat, ai alta energie. In plus la cules de struguri iti creste imunitatea, nu mai vorbesc ce conditie fizica obtii.

De fapt, tot procesul consta in a contempla si a te bucura de ceea ce faci in momentul respectiv. Totul este doar sa fii prezent in locul si in momentul respectiv.

Starea de prezenta este una din cheile oamenilor de succes.

A fi prezent este mai mult decat de a fi aici si acum. Inseamna daruire, placere si bucurie a ceea ce faci. Iar rezultatul este unul extraordinar, este o munca bine facuta, in urma careia obtii exact ceea ce ti-ai propus.

Hai sa ne imaginam, ce s-ar intampla cu un sportiv care atunci cand participa la o competitie nu ar fi prezent sau cu un medic chirurg care se afla in timpul unei operatii  s-ar gandi in alta parte?

Sportivul cu siguranta nu ar obtine rezultatul pe care si-l doreste, ar putea sa se accidenteze, iar la finalul cursei ar fi suparat, s-ar simti frustat, nervos. Medicul chirurg probabil ca ar gresi organul care trebuie operat, iar pacientul ar avea de suferit.

Este asa de simplu sa obtii rezultatele pe care ti le doresti, sa ai succes, este nevoie doar sa fi prezent si sa-ti faci treaba bine.

La finalul culesului stii ce am obtinut: o recolta frumoasa de struguri si un must bun, care se va transforma intr-un vin bun mai tarziu. Iar familia este foarte fericita, pentru ca am fost prezenti. Cu siguranta ca a meritat sa experimentez ce inseamna sa fi prezent.

Iti propun mai departe un mic experiment, ca sa vezi ce inseamna sa fi prezent:

  1. Alege mai intai o activitate care nu iti face placere sa o executi( ex. gatitul sau spalatul vaselor, a masinii, etc).
  2. Incepe sa o executi si nu te gandi la altceva, decat la ceea ce faci si la avantejele pe care le ai pentru ca executi acea activitate.
  3. Urmareste-te pe tine cum te simti si care a fost rezultatul activitatii pe care ai facut-o si in cat timp.

Ce s-a intamplat cand ai fost cu gandul, doar in momentul prezent? Cum te-ai simtit?

Dar cand te gandeai in alta parte? Care a fost viteza ta de lucru in cele 2 situatii?

Starea de prezenta iti da concentrare, viteza de lucru, eficienta si eficacitate in fiecare activitate de a ta, in familie, la serviciu, in business. A fi preeint te ajuta sa nu mia uiti daca ai incuiat sau nu usa la casa. Sigur iti vei aminti ce ai facut cand ai plecat de acasa.

Ce este bine de stiut este ca poti sa-ti dezvolti acest obicei si sa te antrenezi sa fi cat mai des in aceasta stare, astfel ca  sa poti sa-ti cresti performantele.

Ati indeplini sarcinile bine si a fi prezent te ajuta cu siguranta sa progresezi, sa performezi.

Astept cu nerabdare sa imi spui cum a mers experimentul.

Iar pentru ca am vorbit de struguri si de vie, iti propun sa o asculti pe Maria Tanase pe care am celebrat-o zilele acestea.

Bucura-te de viata,

Gabriela Chiriac

httpv://www.youtube.com/watch?v=Tmiwp6M2_DY

 

 

Leave a Comment:

8 comments
Add Your Reply